Laput silmille ja hattu päähän


AltairTe jotka tiedätte mikä S.A.S. on, olkaa hyvä ja lukekaa eteenpäin. Muut, paetkaa paikalta, sillä se ei tällä kertaa ole se lentoyhtiö. Teitä on varoitettu.


C-128Alussa maailma oli jännittävä, uusi ja täynnä asioita jotka ihmeellisyydessään haastoivat itse taivaankannen ja sen tähdet. Ja me luimme lehdistä kuinka mikroprosessorit tulisivat ja mullistaisivat elämämme, silmät loistaen ahmimme kaiken uuden tiedon joka eteemme asetettiin. Motorola oli mielenkiintoinen, Intel vakaa ja turvallinen, Zilog visionäärinen ja Hitachi ja Nec tekivat kaiken halvemmalla.

 

Vic-20Öisin näimme unta Atareista, haaveilimme ostavamme Luxorin ABC:n, opettelimme BASIC:ia, ADA:aa ja C:tä, kummastelimme LOGOa ja Prologia, ja sortuivatpa jotkut meistä jopa imaginäärisen Mixalin pauloihin. Ilmastoitujen konesalien viileydessä meille näytettiin suurkoneita; IBM:n 370/14 tai 4300 teki meihin lähtemättömän vaikutuksen kaappipakastimen kokoisinen levyasemineen ja SDLC/HDLC - verkkoineen.

 

ZX-81Teknologiasta tuli jumalamme, päiviemme valo ja elämämme tarkoitus, ilma jota hengitimme, ravinto jolla elimme.

AtariRakensimme TAM8085:n tai rakennussarjana RCA:han perustuvan Telmaccimme. Saimme ensimmäiset ZX-80:mme ja ZX-81:mme, VIC-20:mme ja Commodore 64:mme. Muutamassa vuodessa peilista vastaan tuijjotti sama henkilö kuin ennenkin, mutta päälaelleen se oli saanut propellihatun. Kullakin oli omansa, väriltään ja valmistajaltaan hieman erilainen, mutta kaikissa oli propelli, joka iloisesti pyörähteli edistyksen tuulissa.

 

NeXTMikään ei ollut pahasta.
IBM PC

IBM teki hienoja ja vakuuttavia suurkoneita, HP 3000-sarjan jännittävää minikonetta, kotikonevalmistajat kymmentä persoonallista mikroa. UNIX oli laaja ja nopea, VM/S ja MVS tylyjä mutta tehokkaita (ja tokihan JES3 teki MVS:stä lähes käyttäjäystävällisen), VMS oli eksentrinen mutta viehättävä, CP/M:ssä oli oikeaa hakkerihenkeä. Microsoft oli edelläkävijän maineessa, Apple teki Macintoshin jonka graafinen käyttöliittymä oli niin hienon näköinen että peruskäyttäjä huomasi vasta viikkojen käytön jälkeen sen olevan mustavalkoinen. 

 

Apple IITulevaisuus lupasi meille kaiken.

Apple MacintoshMooren laki todisti meille että kulman takana odottivat yhä tehokkaammat ja halvemmat koneet. Lyhyen aikavälin kehitys yliarvoidaan, pitkän aliarvioidaan, meille sanottiin. Ja he olivat oikeassa - aina kun väsyimme odottamaan että jotain todella tapahtuisi, huomasimme taaksepäin katsoessamme kuinka pitkälle oli sittenkin päästy.


Atari 800Maailma eli harmoniassa.
Kaypro 10

Yhteisymmärrys ja veljeys vallitsi propellihattujen kesken. Kaikki oli jännittävää, hauskaa ja mielenkiintoista. Syvällisiä keskusteluja käytiin tietotekniikan tulevaisuudesta, informaatioteknologiasta ja informaatioyhteiskunnasta. Vallitsi oikea ATK-henki: aika menetti merkityksensä, vain käsillä oleva ongelma, suunnittelu tai rakennus oli tärkeää. 


ABC-80Kaikelle oli tilaa.

C-64Naapurin pojan C-64 oli nopeampi kuin oma VIC-20, mutta se ei ollut tärkeää: tärkeää oli se kuinka koneet voitaisiin yhdistää toisiinsa, ja mitä mielenkiintoista yhdistämisellä saavutettaisiin. Harrastuskerhojen ja autotallien pöydillä elivät sulassa sovussa S-100 -väyläiset CP/M -koneet, VIC:it, CBM64:t, Z-8BASIC - monoliittikoneet, TAM8085:t ja Sinclairit. BASIC oli helppo oppia, C hieman vaikeampi mutta tehokas, assemblerit vaativat oman ajattelutapansa ja puhdas konekoodi oli vakaa kuin kallio. Ohjelmoiminen oli hauskaa, käytetystä kielestä riippumatta. Jokainen toimiva BASIC-ohjelma sai ystäväpiirissä aikaan yhtä suuren positiivisen palautteen kuin millä tahansa muulla kielelläkin toteutettu. Pääasia oli että jotakin luotiin, työkalut sinänsä olivat merkityksettömiä.

 

Mutta eipä aikaakaan niin voi kauhistus.

Yhtäkkiä heräsimme maailmaan, jossa rajalinjat oli vedetty, ja sota alkanut. Microsoft oli etäällä häämöttävä salainen maailmanhallitus, joka Richmondissa sijaitsevasta bunkkeristaan käsin suunnitteli ihmiskunnan ajamista kauheiden kärsimysten kautta lopulliseen tuhoon. Microsoft valehteli, väärensi, varasti ja tuhosi kaiken. IBM oli naurettava entinen valtiomahti, jonka jokainen liike vain osoitti sen jälkeenjääneisyyttä. Applen lopullista kuolinkamppailua odottivat kaikki jännittyneinä.

 

MicroslaveSodanjulistus oli annettu ilman varoitusta.

Windows- käyttäjät olivat tyhmiä MS:n sätkynukkeja, Linux-käyttäjät tosimaailmasta mitään tietämättömiä akateemisia pellejä, Macintosh-käyttäjät osaamattomia tumpeloita, Amigistit liekinheittimet kourassa kulkevia uskonpuhdistajia. Kaikille koneille, käyttöjärjestelmille, käyttöliittymille, tekstinkäsittelyille ja tietokantamoottoreille oli ilmestynyt fanaattinen kannattajakunta jolle mikään muu maailmassa ei merkinnyt mitään.

 

Exploding MacintoshMitäkö tapahtui?

Tietokoneista tehtiin tavallisten ihmisten laite. Kuten kommunisminkin kohdalla, tapahtui Oikeamielisen ja Innostavan ATK:n kohdalla toteen vanha sanonta: "aate oli hyvä mutta jätkät pilas."

 

MacsuckJe accuse.

Ihmiset, joilla ei ollut hajuakaan elektroniikasta, loogisten porttien toiminnasta tai sähkötekniikan perusteista ryhtyivät käyttämään koneita. Tietokoneet ovat monimutkaisia laitteita, todellisia luovuuden ja insinööritaidon monumentteja. Kuka tahansa joka on taistellut nuoruudessaan yrittäessään saada ensimmäistä itse rakentamaansa 8085-pohjaista konetta toimimaan kykenee hahmottamaan sen työpanoksen ja suunnittelun määrän, sen lukkarinrakkauden ja menetettyjen yöunien arvon joka kaikkiin laitteisiin on upotettu.

 

Asioita ei pitäisi ottaa itsestäänselvyyksinä.

 

Mutta tätähän ei Matti Massaihminen ymmärrä - laitteethan on suunniteltu HÄNTÄ varten, ja tietenkin niiden tulisi toimia oikein - olkoonkin että Matti Massaihminen ei niistä mitään ymmärrä. Jos laite ylittää Matti Massaihmisen ymmärryksen, se on huono, koska sitä on niin vaikea käyttää. Jos laite tai ohjelmisto on helppokäyttöinen, tai pyrkii korjaamaan Matin virheet, on se kertakaikkiaan kamala kun se tuollalailla holhoaa Osaavaa Loppukäyttäjää.

 

Mitä pidemmälle aika kulkee, sitä syvemmiksi käyvät juoksuhaudat.

 

"Tää on rikki." "Tää ja toi on ihan paska ohjelma." "Tää kaatu, ja se on sen ja tuon vika, ja tää käyttiskin on ihan paska." - Turpa kiinni, sanon minä. Te ette ymmärrä. Menkää takaisin tuijjottamaan saippuasarjojanne, hömppäviihdeohjelmianne, lätkää ja jalkapalloa, säätämään Asconanne kaasutinta, pelaamaan survival gamejanne metsiin tai rannalle näyttämään koolilta. Te ette näe. Suunnitelkaa ja rakentakaa itse omat koneenne ja ohjelmoikaa käyttöjärjestelmänne, ja ryhtykää vasta sitten arvostelemaan suureen ääneen. Te olette sokeita ja kuuroja, mutta ette valitettavasti mykkiä.

 

1998 © P.L.Z.I.