P.L.Z.I.?

Mikäli mikäli olet eksynyt näille sivuille vahingossa tai syyntakeettomasti, saatat tässä vaiheessa jo ihmetellä että mikä pirun P.L.Z.I.? Ultimaattina egonpönkityksenä tarjoilemmekin siis seuraavassa muutamia vastauksia päivänpolttaviin kysymyksiin.

Kuka, miksi ja millaista korvausta vastaan?

Ensimmäisenä vastaamme selkeästi liian usein kysyttyyn tiedusteluun lyhenteen alkuperästä. Kuten älykkäimmät ovatkin päätelleet, kyse on sukunimen (Peltola) pohjalta jo kouluaikoina muokkautunut "Peltsi", josta sitten aikojen saatossa on muotoutunut lyhenteenomainen pseudonyymi. Hianoo.

OK. Kuka se sitte on?

Asusti suuren osan elämästään Etelä-Suomen tanssimusiikkikulttuurin kehtonakin tunnetulla Hyvinkää-nimisellä paikkakunnalla. Muutti sitten vuoden 1998 lopulla maamme niin kutsuttuun pääkaupunkiin, Helsinkiin (se pikkupaikkakunta siinä Tampereen vieressä.) Ikä määrittelemätön, mutta vaikea. Tykkää tietokoneista, musiikin teosta ja Star Trekistä. Nörtti, Friikki, Guru, ikuinen jankkaaja ja muutenkin hankala persoona. Inhoaa huumorintajuttomuutta, ahdasmielisyyttä ja tyhmiä ihmisiä. Edellämainitut tunnusmerkit sopivat yleensä rasisteihin ja sovinisteihin.

Aijjaa. No mitä se dusaa?

Musahommia (tm) ja aateekoota. Ollut mukana mm. Aikakoneen ensimmäisellä levyllä säveltäjän/sovittajan ominaisuudessa ja Waltarin vuoden 1997 alkupuolella ilmestyneessä platassa. Tehnyt remiksejä mm. Plus-orkesterille, näkertää parhaillaan omaa ikuisuusprojektiksi luokiteltavaa Bad Command or File Name -nimen alla kulkevaa soololevyään, esittävänä orkesterinimenä E:\scape. Juu, ja oli se mukana myös surullisenkuuluisalla Vintiöiden levyllä... jossa myös kuullaan ensimmäisen, ja toivottavasti myös viimeisen kerran herran lauluääntä.

Herran henkistä työpanosta on nähty myös kirjallisessa muodossa. 1995 ilmestynyt "Digitaalisen äänen tuottaminen" - merkkiteos (Suomen ATK-kustannus) ja käännöstyö Virtus VRML- oppaasta (1996) ovat käypäisiä esimerkkejä.

Osoituksena iän mukanaan tuomasta seniliteetistä oli työmarkkinoiden palvelukseen hakeutuminen, tarkemmin ottaen antautuminen ensin Telecom Finlandin (nyk. Sonera) houkutuksille "tehrä jotai duuniiki eikä aina vaan maata perse homeessa". Työnimike oli "asiantuntija". (eivät hyväksyneet "gurua" tai "besserwisseriä", pirut.) Sittemmin yritettiin hankkia akateemisen nettihäirikön titteliä Teknillisen korkeakoulun palveluksessa, loikattiin yksityiselle puolelle Donator (nyk. Endero) Oy:hyn - ja vähän myöhemmin sitten kohti uusia ja ehkäpä tarkemminkin sielunmaisemaa koskettavia haasteita Crescomin palveluksessa. Vuoden 2007 vaiheilla nyk. TeliaSonera päätti ostaa Crescomin pois kuleksimasta, joten yhdellä tavalla ympyrä on sulkeutunut. Lainatakseni Telecom Finlandin aikaista työkaveriani, "mothership is calling" (hei vaan Harri! :)

Jossakin 2010-luvun jälkeen Crescom lakkasi olemasta (nevar forget!) kun yrityksen toiminnot yhdentyivät Cygate Oy:n kanssa. Ja siellä setä sitten toistaiseksi istuu.

Ai se leikkii koneilla?

Voi kyllä. Kämpässä on kokoa 102 neliömetriä, ja koneita on päällä tilanteesta riippuen 10 tai enemmän. Yli kilometri Cat6-kaapelia seinissä? Jep. 19" teollisuusräkkejä sisustuselementteinä? Tottahan toki. Kaikki koneet vähintään Pentium-4-tasoa? Kyllä vain. Lähiverkko ja gigakytkimiä? On. Nauhavarmistimet, polttavat CD:t ja DVD:t, verkkolaserkirjoittimet ja skannerit? Toki. Rammia huoneistossa yli 150 megatavua per neliömetri? Löytyy. Leveähkö letku internettiin? Jo vain. Tuplana. Oma soittosarja, domaini, VPN-, sähköposti, http- ja newssipalvelin? Hankittu. SCSI, UDMA, SATA, USB, PCI, AGP, TCP/IP, 3DFX? Tuemme ja käytämme. Sähkölasku ja huminan määrä? Riittävä. Elämä, tyttöystävä, ylimääräistä rahaa tai vapaa-aikaa? Tuota, nää on vielä niinku hankittavien listalla, emmäooviäkerennytäskuokaikkeemuutaki...*ysk* *köh*

Infantiilina päähenkilömme retkahti ensin elektroniikkaan, sitten se näki ABC-80:n ja sen jälkeen kaikki onkin ollut pelkkää alamäkeä. Läpikäytyjä vaiheita ovat oman koneen (TAM 8085) wräppääminen (vain harvat ja valitut Pyhän Työkalun™ haltijat tunnistanevat anglismin) kasaan, ihan oikea isokone-administrointi (4300, 370/14 ja S4), Unix-wannabee-lookalikejen (SCO Sys V) kanssa puljaaminen ja lopulta retkahtaminen tähän jota PC Empowermentiksi kutsutaan. Ei, minä en rakastanut Windowsia kun olin pieni. Itse asiassa koko Windowsia ei edes ollu. Ja sitten kun se oli, niin se oli aluksi vallan kamala, enkä minä sittenkään siitä erikoisemmin tykänny.

No nyt ne kysyy että mitäs tämä tälläinen sitten tarkoittaa? Miksi ei saarnata Linuxin kertakaikkisesta ylivoimasta ja paremmuudesta, *nixien maailmaasyleilevästä avoimuudesta (mukana myös sorsa!) ja GNU:n ihanuudesta, vaan kerettiläisellä otteella Mäsää vaan jokapaikkaan työnnetään, ja kehdataan vielä puolustella?

Kysykää pois vaan. Kyllä se siitä vielä aukenee.

2008-update: Kun joku vähän väliä tiedustelee että missä ne lojaliteetit ja mielipiteet oikeasti makaa, niin haluan tehdä tiettäväksi, että OpenVMS pelastaa maailman, lopettaa nälänhädän, ratkaisee lähi-idän ongelmat, täyttää veroilmoituksen ja haukkuu oravaa naapurin puussa. Pitäkää bashinne, csh:nne, CMD:nne ja PowerShellinne, DCL on täydellinen. Niikerta! 

P.S. FreeBSD:kin on aika kiva. BeOS oli (ja on) kans kamalan kaunis. QNX (ja Photon) on pirun tyylikäs. Windows 2008 Core Server on hiano. Oh no, here we go again...