Unreal Tournament '99

Ajatteluelimet eteispalveluun ja selkäydinrefleksit esiin

Niin?

Se on semmoinen ikivanha FPS (First Person Shooter). Juostaan ja ammutaan päättömästi. Ja yleensä kaikilla on silmittömän hauskaa.

Ja?

Dedikoitu serveri pyörii osoitteessa www.plzi.com - mukaan pääsee kunhan UT-klientissä valitsee "Open Location" ja nakuttaa palvelimen osoitteen kenttään. Ilman mitään HTTP:tä ja semmosia.

Tyypillisimmät pelimoodit mitä pelataan ovat ns. Team DeathMatch (haluamansa joukkueen voi valita klientin puolelta, mutta serveri pakottaa joukkueet tasan, joten saattaapi vaihdella), perus-DeathMatch (ei liene kenellekkään epäselvä).

Muista ennen ensimmäistä peliä

Ennen kuin otat ensimmäistä kertaa yhteyttä palvelimeen, vaihda pelaajanimesi sellaiseksi joka miellyttää. Valikoista kaivat "Player Setup"-valinnan. Samalla voit valita mieleisesi hahmon.  Statistiikkajärjestelmä kerää tietoja peleistä nimenomaan pelaajanimen perusteella - jos vaihdat viikon päästä uuteen nimeen, saat statistiikassa aloittaa alusta. Muutenkin ne "Player1" -nimet ovat statistiikassa epäesteettisiä.

...ja ensimmäsen pelin aikana

Turpaan luultavasti tulee niin että tukka lähtee. Tapahtuu luultavasti vaikka olisit ennenkin pelannut FPS-pelejä. Happens to the best of us. UT on nopeatemponen kuin mikä (excessive-moodissa vielä ärväkämpi), ja vaatii keskittymistä ja rentoa otetta. Ihan turha hermostua kun kuolet kymmenen kertaa peräkkäin. Itkeminen muille pelaajille auttaa myös aika vähän. Sitkeydellä oppii, ja UT on erittäin pelattava - viikon-kahden treenillä pelaaminen alkaa käydä kuin itsestään.

Kaikki pelaajat kuolevat, ennemmin tai myöhemmin. Kentän voittaminen kuolematta kertaakaan on poikkeus jota äimistellään päivätolkulla. Jos yksittäisiä tappiota ei opi sietämään on pelaaminen turhaa - tulee vaan ressiä ja verenpainetta, ja kuonoon ottamisesta hermostuminen johtaa siihen että peli sujuu vielä huonommin. UT:ssa tavoitellaan sitä pelikoomaa - jossain vaiheessa pelaaminen tulee selkäytimestä, yksittäinen tappio ei tunnu missään, alat osua ikäänkuin tähtäämättä lainkaan ja yhtäkkiä huomaat nousevasi tappolistalla kohisten. Eräänlainen Zen. Trust me, it happens.

Ole iloinen kun saat fragin, ja yritä oppia jotakin jos tulee nenään.  Mistä se kaveri sinut listi? Millä aseella? Juokseeko kaveri ennustettavaa reittiä joidenkin paikkojen välillä? Kannattaako pyrkiä ensi kerralla lähemmäs vai kauemmas? Voitko sijoittaa johonkin ennustettavaan paikkaan shock rifle -combon? Kannattaisko itse pyrkiä johonkin toiseen paikkaan? Oliko oma ase sopiva tilanteeseen?  Jos kentässä on shieldiä tai reliccejä, olisko kannattanut ensin etsiä sellainen?

Muutamia neuvoja:

  1. LIIKU! Ihan aikuisten oikeasti. Jos pysyt paikoillasi, olet kuollut alle kymmenessä sekunnissa. Tai nopeamminkin jos joku vaan sattuu kipittämään ohi. Kentät ja niiden kikat oppii vain tahkoamalla ja juoksemalla niin hiivatisti.
  2. Kandee sit tähdätä, että osuu. Ja opetella liikkumaan (katso kohta 1) ja tähtäämään samaan aikaan.
  3. Oikea ase oikeassa paikassa ratkaisee. Flakilla on ihan turha ampua sadan metrin päässä olevaa kohdetta. Raketinheitin vippaa vastustajan kiertoradalle, joten kannattaa vähän seurata mihin se lensi, että osaa seuraavan raketin sijoittaa oikeaan paikkaan.
  4. Aseiden vaihto kannattaa säätää itselleen sopivaksi. Aseille ehdottomasti kannattaa mapata pikanäppäinvalinnat johonkin näppäimistöllä makaavan käden ulottuville. Hiiren rulla on hi-das, ja numeronäppäimistä valitseminenkin kestää yleensä sekunnin-kaksi. Ynnä joudut todennäköisesti katsomaan mitä numeroa piti painaa. Tämä johtaa ärhäkämmissä tilanteissa yleensä äkilliseen kuolemaan.
  5. Em. pikavalinnat kannattaa valita järkevästi. Yleensä suosituimmat aseet ovat raketinheitin, flak, shock rifle ja kiikarikivääri.
  6. Se että näiden pelien nimissä tai selostuksissa on se termi "3D" tarkoittaa sitä, että kandeis sit katsella muuallekin kuin eteen, sivuille ja taakseen. "Death from Above" ei ole mikään merkityksetön termi.

Kannettavat ja mobiiliprosessorit

Nykyaikaisilla mobiilikoneilla on joltisen verran vaikeuksia pyörittää UT:ta. Tämä johtuu siitä, että kannettavien kellotaajuudet vaihtelevat virrankulutuksen ja tehontarpeen mukaan, ja UT-klientti pyrkii säätämään sisäisen kellonsa (game tick) synkroniin koneen kellotaajuuden kanssa. Mittauksen suorittaa UT itse, ja mobiiliprosessorien ollessa kyseessä lopputulos on yleensä hyvin vaihteleva.

Käytännössä tämä näkyy ilmiönä, jossa liikkuminen ja toiminta tapahtuu omituisen oloisissa "purskeissa" - ensin pelaajahahmo ei liiku mihinkään, ja sitten koko pelimaailma oudon nopeasti nytkähtää eteenpäin.

Asiaan on olemassa korjaus. Koneen nimellinen kellotaajuus löytyy XP:ssä työpöydän "My Computer" -ikonin takaa (hiiren oikealla ja "properties"). Tämä nimellinen kellotaajuus kannattaa kertoa UT:lle, ja se puolestaan tapahtuu muokkaamalla UT:n shortcuttia - käynnistettävän ohjelman kohtaan lisätään loppuun parametri -CPUSPEED= [kellotaajuus megahertseissä].

Rautalankaa: Jos kone on esim 1600MHz P4-kannettava, muokataan komento näyttämään seuraavalta:

C:\UnrealTournament\System\UnrealTournament.exe -CPUSPEED=1600

Virransäästötoimintojen vuoksi UT:ta on kannettavissa hyvä pelata laturin johto kiinni. Ja joissakin koneissa cpu:n hallinta lukee arvoja Windowsin power properties-kohdasta - valitse power scheme -pudotusvalikosta valinta "Always on", saattaa avittaa.

Aseet ja termit

Pyssyköitä on liuta:

Kaikenlaiset tapahtumat pelin aikana:

Excessive

"Now things will get REALLY stupid."

Molemmista varsinaisesti pelattavista moodeista on vielä ns. Excessive -versio, jossa:

Translokaattorin käyttö excessiven aikana on havaittu turhankin tehokkaaksi, eikä sitä tietenkään saa excessivessä pois päältä, ei niin millään. Joten jollet ole oikeasti jossain kartan kolossa jumissa tai vastaavassa tilanteessa (laavaan / happoon putoaminen lasketaan tälläiseksi tilanteeksi), älä käytä. Muut kyllä huomaavat, ja sitten irvistellään rumasti.

Itsemurhan tekeminen excessivessä käy Impact Hammerilla. Ykkösnapin pohjassa pitäminen yli viiden sekunnin ajan johtaa pelaajan itsetuhoon redeemeriä vastaavalla voimalla.

Relicit

Tyypillisesti käytämme myös Relic-modeja, jotka ovat semmoisia kerättäviä apuesineitä. Pelaajalla voi olla yksi Relic pykälässä kerrallaan. Kerätyn Relicin voi roiskaista pois, kunhan UT:ssa itsessään määrittelet näppäimen "toss relic" -toiminnolle. Löytyy sieltä mistä muutkin kontrollien säädöt.

Relicit ovat:

Translocator

Serverillä on käytössä Translocator-modi. Tämä lisälaite on yleensä CTF:n (Capture The Flag) -pelimoodin vakiovaruste, mutta huvin vuoksi se on ängetty mukaan pyöritettäviin DM-peleihinkin. Translocator on laite, joka ampuu pienen iloisen piipittävän kiekon, kun painat ykköstulitusnäppäintä. Kakkostulitusnäppäimellä teleporttaannut sinne missä kiekko on. Tämän touhun taktiset kuviot jätän kunkin oman mielikuvituksen varaan (suffice to say, että sillä pääsee paikkoihin joihin muuten ei pääsis, tai taktisesti vaikkapa paeta paikkaan jossa on jotain ns. hyvää tarjolla).

Translocator valitaan joko omalla näppäimellään tai pyörittämällä innolla hiiren rullaa kunnes se osuu kohdalle.

Kun kiekko on ammuttu, voi asetta vaihtaa, ja kiekko jää silti sinne mihin sen roiskaisit. Kun olet hypännyt sen luo, kiekko palautuu automaattisesti uudelleen ammuttavaksi heittimeen. Jos kiekko meni paikkaan johon et halua, paina vain ykköstulitusnäppäintä ja kiekko palaa heittimeen.

Caveat Emptor: Jos jätät kiekon johonkin killumaan, ja vastustaja päättää olla ikävä, kiekon voi rikkoa ampumalla. Ja kun yrität myöhemmin teleportata, heität veivisi. Kiekon kunto näkyy sen päällä palavasta valosta - valo on päällä, kiekko on aktiivinen ja ehjä. Valo lakkaa palamasta - telefrag odottaa.

Höpiseminen muille käyttäjille pelin aikana

T-näppäin (perusasetuksissaan) avaa liittymän johon voi nakutella viestejä muille käyttäjille. Jos näet pelaajan hahmon nököttämäsä nurkassa, ja hahmo animoi puhumista headset-mikkiin, käyttäjä on juuri nakuttamassa jotain älytärkeää sanottavaa. Periaatteessa se on ns. bad form, jos menet ampumaan kaverin täyteen reikiä juur kun se on puolustuskyvytön. Mikäänhän nyt tietty ei kiellä, jos jokainen frag on saatava. :)

Beware! Perus-finskinäppäimistöllä ö-kirjaimen käyttö aiheuttaa toisen dialogin (konsolin) aukeamisen. Asia on korjattavissa kontrollien säätelyvalikosta. Jos tulee hätä käteen, ESC-näppäin tyypillisesti sulkee kaikki turhat dialogit.

Combo-shotit ja kikkailu

Shock riflessä on hauska lisäke - alternative firellä (se kakkostulitusnäppäin) ammuttava hitaasti lentävä pallukka on ammuttavissa saman aseen ykköstulitustoiminnolla lennosta. Tuloksena on hirmuinen mossahdus, joka yleensä saa aikaan sopivassa kohdassa kasan instant frageja. Excessivessä tämä varsinkin on huima rysähdys - KAIKKI nopeasti ammutut pallukat mossahtavat kerralla, kun osut yhteen.

Ainoaa lähitaisteluasetta, Impact Hammeria, voi käyttää hyppyjen avittamiseen. Tähdätään jalkoihin, ladataan hammer ykkösnappia pohjassa pitämällä ja samalla kun näppäin päästetään irti, hypätään. Loikka on kovin komea, mutta otat jonkun verran vahinkoa tempustasi. Ei tosin toimi Excessivessä.

Translocatorilla voi juosta. Juokset koko ajan eteenpäin, ja perä perään ammut kiekon eteesi ja noin sekunnin päästä teleporttaat siihen kakkosnapilla. Kavereiden on kovin vaikea osua, kun puolet ajasta liikut aineettoman oloisesti.

Statistiikka

Palvelin kerää ngStats-järjestelmällä statistiikkaa pelatuista peleistä. Statistiikkaa kerätään vain lokaalisti, World Ladder ei ole käytössä. Omia ja muiden suorituksia voi ihastella osoitteessa http://www.plzi.com/stats/

Automaattinen modijakelu

Dedikoitu UT-palvelin jakelee automaattisesti sellaiset kentät ja modit joita klientissä ei ole valmiina. Nämä pussahtavat UT-pelin Cache-hakemistoon. Modit eivät näy yksinpeleissä jollei niitä erikseen etsi ja asenna. Lähes kaikki modit pyritään pitämään web-palvelimen varrella - UT-klientti osaa hakea pakatut modit ja kentät normaalin HTTP:n yli, fallback-mekanismina (jollei pakettia löydykään veppiserverin varrelta) serveri työntää paketin normaalin asiakaskonnektion yli. Jälkimmäinen on hyvin hidas mekanismi, joten jos näet että palvelimelle liittyessäsi jokin puketti tulee kovin, kovin hitaasti, valita allekirjoittaneelle. Pakattujen ja vepin varrella olevien pakettien pitäisi pudota normaalin ADSL:n yli muutamassa sekunnissa.

Heeei! Kavereilla on hienoja skinejä / player modeleita! Mulle kans!

Nämä pitää asentaa palvelinpaketeiksi jotta ne toimisivat kaikilla. Jos löydät jonkun skinin / modelin jota ehdottomasti haluat käyttää, pyydä PLZIltä kauniisti ja toimita asennuspaketti. Joudut luonnollisesti asentamaan paketin myös itsellesi jotta pääset skinin / modelin valitsemaan. Se ei ole IHAN yksinkertaista aina, niin että jos epäilyttää taito ruuvata oikeita tiedostoja oikeisiin kohtiin, anna olla. Refenrenssinä säätöhaluisille:

Jos opit skinpackeja ja muuta sälää asentamaan, niin PLZI:lle kannattaa toimittaa puretut .U:t, .INT:it, .UAX:t, .UMX:t ja sen semmoiset myös pakattuna UCC:llä, koska muuten mää joudun sen tekemään serveripäässä. Bore. Pakkaaminen käy komennolla "UCC compress XXX.tiedostomuoto" . Niin, ja minä tarvitsen ne molemmat muodot, pakatun ja pakkaamattoman.

Terminator-faneille huomautettakoon että se muuten aika komea T-800 -model bugaa nykynäytönohjaimilla ihan pirusti, vihertää ja on muutenkin aika rikki, ja sen koko on 13 (!) megatavua. Niettä ei laiteta, sori. Lokaalisti voit testata juuri asentamasi skinpackin/modelin avaamalla harjoituspelissä konsolin, ja kirjoittamalla siihen "BehindView 1". Näet mallis ulkopuolelta. Paluu normaaliin näkymään tapahtuu komennolla "BehindView 0".

Kentät

Jos haluat yksinpeliä varten, tai omaa lan-hässäkkä varten hyviä kenttiä, alla suurin osa tämän palvelimen kierrossa olevista kentistä. Näitä ei siis ole pakko ladata, kun serveri jakelee ne pelin aikana automaagisti.

Jos löydät omalla ajalla jonkun eri etevän kentän ja sen flow ja rakenne muutenkin näyttää kivalta, voi aina tiedottaa ja ehdotella, äkkiäkö sen karttakiertoon lisää. Pidä mielessä että jos kenttä on järjettömän kokoinen, on meitä yleensä (toistaiseksi) pelaamassa kolmesta kuuteen ihmistä kerrallaan. Niettä ei mitään kilometrihölkkiä paljon kandee vaatia asennettavaksi, niitä kukaan jaksa.

download/dm-1on1-wonderland.zip

download/Additional/dm-affinity.zip

download/dm-a-i-f-o.zip

download/Additional/dm-alcatraz.zip

download/dm-anathema.zip

download/dm-anubis.zip

download/Additional/dm-urbanarena2.zip

download/Additional/dm-unreality__.zip

download/Additional/dm-synapse.zip

download/Additional/dmsiberia.zip

download/Additional/dm-meldrak__.zip

download/Additional/dm-ridethedragon.zip

download/Additional/dm-kinetica.zip

download/Additional/dm-iceotoxin.zip

download/dm-cryptic.zip

download/Additional/DM-HyperBoreal.zip

download/Additional/dm-chronos.zip

download/dm-empowered][.zip

download/Additional/dm-distinctive.zip

download/Additional/dm-gen__.zip

download/dm-frozen.zip

download/dm-lastcrusader.zip

download/dm-lostfacility.zip

download/dm-tundra-ii.zip

download/utbonuspack.zip

download/utbonuspack2.zip

download/utbonuspack4.zip

download/utinoxxpacknoumod.zip